Τοποθεσία

Χώρα Νάξου

Χώρα Νάξου Η Χώρα Νάξου, η πρωτεύουσα και το λιμάνι του νησιού είναι μια ζωντανή πόλη με 8.000 κατοίκους. Είναι γραφική με στενά σοκάκια, παλιά σπίτια και το κέντρο της είναι χτισμένο μέσα και γύρω από το Ενετικό Κάστρο.

Η Παλαιά Χώρα χωρίζεται σε δύο περιοχές. Τον Μπρούγο, όπου κατοικούσαν οι Έλληνες και το Ενετικό Κάστρο που χτίστηκε κατά την διάρκεια της κατοχής από τον Μάρκο Σανούδο στην κορυφή του λόφου. Απόγονοι καθολικοί των Ενετών σήμερα κατοικούν σε αυτό. Το Ξενοδοχείο Κορωνίς βρίσκεται σε ιδανική τοποθεσία στην παραλία της Χώρα σε απόσταση αναπνοής από όλες τις ευκολίες.

Αποστάσεις

 • Καταστήματα: 5 μέτρα
 • Εστιατόρια: 5 μέτρα
 • Καφετέριες: 5 μέτρα
 • Μετακινήσεις: 10 μέτρα
 • Πλαζ: 300 μέτρα
 • Λιμάνι: 300 μέτρα

  Μερικά από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Χώρας:

  Αρχαιολογικό Μουσείο
  Εδώ εκτίθενται τα ευρήματα των ανασκαφών, έργα της τέχνης και της καθημερινής ζωής από την προϊστορική περίοδο ως τα πρώιμα βυζαντινά χρόνια (4η χιλιετία π.Χ.- 6ος αι. μ.Χ.). Το μουσείο στεγάζεται στο κτίριο της παλιάς Εμπορικής Σχολής (κτίσμα του 17ου αιώνα), μέσα στον χώρο του Κάστρου.

  Αρχαιολογικός χώρος Γρόττας
  Κάτω από την πλατεία της Μητρόπολης, οι ανασκαφές αποκάλυψαν ένα τμήμα της μυκηναϊκής πρωτεύουσας της Νάξου (1300 π.Χ.). Ο χώρος έχει διαμορφωθεί κατάλληλα και είναι ανοιχτός στο κοινό.

  Η Πορτάρα στη Χώρα Νάξου Πορτάρα : Το "σήμα κατατεθέν" της Νάξου
  ίναι κτισμένη στο νησάκι "Παλάτια", στην άκρη του λιμανιού. Είναι η γιγαντιαία και μεγαλοπρεπής πύλη ενός ναού αφιερωμένου στον Απόλλωνα. Κτίστηκε τον 6ο π.Χ. αιώνα, την εποχή του τύραννου Λύγδαμι, όταν η Νάξος ήταν μεγάλο ναυτικό, εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο.

  Το Ενετικό Κάστρο
  Εντυπωσιακό μνημείο που συνδέεται με την μακρόχρονη ενετική κυριαρχία (1204 - 1537). Βρίσκεται στον λόφο που αποτελεί την φυσική ακρόπολη της Χώρας. Το οικοδομικό αυτό σύνολο έχει την μορφή μεσαιωνικής πόλης με τους εξωτερικούς τοίχους των περιφερειακών σπιτιών να σχηματίζουν το τείχος του Κάστρου.

  Για να γνωρίσει κάποιος πραγματικά την Νάξο πρέπει να ταξιδέψει στην ενδοχώρα της, να γνωρίσει τα ορεινά χωριά της, να περπατήσει στα δεκάδες παλιά μονοπάτια που την διασχίζουν απ' άκρη σ' άκρη, να ακούσει βιολί και λαούτο σε νησιώτικο πανηγύρι, να μεθύσει με την ενέργεια του νησιού.

 • Η Χωρα ειναι η καλυτερη επιλογη στο νησι